уторак, 11. фебруар 2014.

Kako da napravite savršene palačinke


palacinke slika, palacinke, palacinke sa sirom, palacinke sa eurokremom, palacinke sa sladoledom, kako da napravim palacinke, palacinke sa orasima, palacinke sa dzemom, palacinke sa kremom, palacinke sa malinamaDa bi palačinke bile lepe, tanke, mekane i rastegljive bitne su dve stvari - da je testo prilično retko, i da se peku kratko. Ovo drugo uslovljava da je tiganj dobar

Kad se testo zamesi delovaće retko. Tako i treba da bude. Retko testo će se lako razlivati po tiganju i daće tanke palačinke. Kratko pečenje će im očuvati mekoću i elastičnost. Palačinka mora da se falta poput zavese, nikako da stoji kruto.


Tiganj treba nauljiti pre izlivanja svake palačinke. Kad kapnete ulje, razlivajte testo. Ovaj deo ide dosta lako jer je testo retko.

Vatra ne sme biti prejaka. Ja pečem na petici, na skali od jedan do šest. Ako je jaka vatra ostaju rupice na palačinkama i naravno, lakše zagore tj. prepeku se.

Sa prve strane pečite dok ivice ne počnu da se odvajaju. Čim palačinka može da se okrene, uradite to. Ukoliko niste vešti sa bacanjem, poslužite se npr. širokom plastičnom rešetkom. Protresite malo tiganj napred-nazad da se palačinka cela odvoji od dna, pa podvučite rešetku i brzo prevrnite. Sa druge strane pečite samo 10ak sekundi,  koliko da malo dobije boju. Palačinka koja pri pečenju dobija mehuriće znak je da je testo dobro.

"Ovakve palačinke su divne i mekane i drugi dan, i treći dan. Samo treba ivice zaštititi od sušenja tj. pokriti palačinke plastičnom folijom ili ceo tanjir staviti u plastičnu kesu. Pokrivati ih tek kad se prohlade, da se ne bi potparile. Ako se potpare hoće da se cepaju prilikom odvajanja sa gomile."


Najbolji recept za palačinke


Sastojci:
1 jaje
200 g mekog brašna
prstohvat soli
225 ml mleka
225 ml vode
malo ulja za podmazivanje tiganja

Postupak:
  1. U sud sipati brašno, jaje i polovinu jedne tečnosti. Razmutiti varjačom da se dobije glatko testo bez grudvica. Dodati ostalu tečnost, u dva-tri navrata.
  2. Dobar teflonski tiganj nauljiti sa par kapi ulja pre svakog izlivanja testa. Jednu kutlaču testa sipati na tiganj i brzo razliti. Peći sa jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju i odmah okrenuti. Sa druge strane peći bukvalno 10 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mere dobije se 9-10 palačinki.
Ako vas mrzi da pravite palačinke možete ih i naručiti preko interneta.

Napomena: odnos mleka i vode može biti i drugačiji, samo neka u zbiru bude 450 ml tečnosti.


Recept preuzet sa fenomenalnog bloga http://mamajacooks.blogspot.com/2008/08/pala.html. Na ovom linku možete pročitati detaljnije uputstvo.

Нема коментара:

Постави коментар